در باورهای کهن ایرانیان خداوند جهان را در شش مرحله آفریده است. نخست آسمان، سپس آب، زمین، گیاهان، جانوران و در پایان انسان.
این جشنها هنوز در بین زرتشتیان در شش گاه یا زمان برگزار میشوند که هریک یادآور یکی از شش آفرینش هستند جشن شکرگزاری در ماه مهر برابر با ماه اکتبر برگزار میشود.
ایرانیان باستان برای سپاسگزاری از این شش آفرینش، شش بار در سال جشن میگرفتند و این جشنها را "گاهانبار" یا "جشن شکرگزاری" مینامیدند
در جشن شکرگزاری، سفرهای میگسترانند که "سفره شکرگزاری " نام دارد. در این سفره نمادهایی از شش آفرینش، چند عدد تخم مرغ، نان، چند نوع غذای سنتی مخصوص جشن کتاب مقدس و آینه گذاشته میشود.
این جشن مانند دیگر جشنهای شکرگزاری به مدت پنج روز ادامه دارد . چهار روز اول به منزله مقدمات و آماده کردن جشن است و مراسم اصلی در روز پنجم برگزار میشود.
در جشن شکرگزاری همه میتوانند در آماده کردن و تهیه مواد غذایی، درست کردن خوراک سنتی وگستردن سفره مشارکت کنند. معمولا در بین زرتشتیان، کسانی که به تازگی یکی از اعضای خانواده خود را از دست دادهاند، بخشی از مخارج یا تمام مخارج مراسم رابه عهده میگیرند.
هسته مرکزی این جشنها پیوندی است از داد و دهش، دیدار مردم از هر صنف و رده و میزان دارایی، آگاهی از حال یکدیگر، نیایش و سپاسگزاری همراه با شادمانی و سرور دستهجمعی.
در روستاها در درسفره شکرگزاری خشکباری نیز می گذارند که مخلوطی از خرما، سنجد، کشمش، بادام، گردو، برگه هلو و انجیر خشک است که آنها را در سینی بزرگ یا در چادر شب میریزند و روی آن یک عدد سیب یا انار قرمز با چند شاخه گیاه میگذارند. این خشکبار یا آجیل در بین زرتشتیان "لرک" نامیده میشود.
نیایش در جشن شکرگزاری.