پل، سازهای است که شاید در نگاه اول تنها کاربرد آن پیوند دو نقطه به یکدیگر باشد. اما طرحهای جسورانهی مهندسین پلساز آلمانی در سالها و دههههای گذشته، تنها میسر کردن پیوندهای جغرافیایی نبوده است.
دانش فنی و هنر معماری این مهندسان را میتوان در بسیاری از پلهای مشهور جهان که برخی به سمبل یک شهر بدل شدهاند، مشاهده کرد. مهندسین پلساز آلمانی اما رویاهای بزرگتری در سر دارند.
پل ورسک در ایران
ساخت این پل در سال ۱۹۲۷آغاز شد. ورسک از جمله پلهای استراتژیک ایران است که توسط مهندسان آلمانی و اتریشی احداث شد. پل ورسک در شمار مهمترین آثار فنی مهندسی راه آهن شمال ایران محسوب میشود و در فهرست آثار ملی ثبت شده است. این پل در زمان افتتاحاش یعنی در سال ۱۹۳۷ با ۱۲۰ متر ارتفاع بلندترین پل جهان به شمار میآمد.
پل واردا در ترکیه
پل واردا (Varda Viaduct) در مسیر خط آهن آناتولی-بغداد مرتفعترین پل راهآهن ترکیه است که دو سوی درهای در درون رشته کوه توروس را به هم وصل کرده است. طراحی و ساخت این پل در سال ۱۹۰۵ – ۱۹۰۷ میلادی را یک مهندس آلمانی به نام وینکلر (M. Winkler) به عهده داشت. البته این پل شهرت خود را مدیون فیلمی از جیمز باند به نام „Skyfall“ است که در آن این پل صحنه تعقیب و گریز شخصیتهای داستان است.
پل بروکلین
نخستین پل معلق آمریکا را که اواسط قرن ۱۹ میلادی افتتاح شد، معجزهی تکنیک میخواندند. طرح پل بروکلین (Brooklyn Bridge) را جان آگوست روبلینگ (John August Roebling) مهندسی آلمانیتبار ریخت و برای انتقال کابلهای معلق روشی تازه پیشنهاد کرد. پل بروکلین با شبکهای از کابلهای فولادی تا به امروز یکی از زیباترین پلهای جهان به شمار میرود. این پل اولین پل جهان با کابلهای معلق فولادی است.
پل تینگ کاو
طراحی و ساخت برخی از زیباترین و مدرنترین پلهای جهان کار مهندس پلساز آلمانی یورگ شلایش (Jörg Schlaich) است. یکی از ویژگیهای منحصر به فرد شلایش محساباتی است که در مورد پل کابلی طرهای یا پل طرهای معلق انجام داده است. یکی از پلهای ساخت او پل تینگ کاو (Ting-Kau) است که در سال ۱۹۹۸ در هنگ کنگ افتتاح شد.
The New Svinesund Bridge
در سال ۲۰۰۵ پل The New Svinesund Bridge در مرز میان نروژ و سوئد افتتاح شد. در ساخت این پل چهاربانده ، شرکتهای آلمانی هم نقش داشتند. این پل در سال ۲۰۰۶ جایزهی معماری نروژ Betongtavlen را از آن خود کرد.
پلی بر روی رودخانه ساوا
بزرگترین پل طرهای معلق اروپا در صربستان واقع شده است. این پل که اکنون به سمبل شهر بلگراد تبدیل شده، سال گذشته افتتاح شد. شرکتهای آلمانی در ساخت این پل نقش به سزایی داشتند. این پل که بر روی رودخانه ساوا (Sava) ساخته شده است، جایزهی مهندسی آلمان را هم از آن خود کرد.
پل جمنا
قرار است سال ۲۰۱۴ یک پل، بهعنوان سمبل تازهی دهلی نو، شهر وزیرآباد را از روی رودخانه جمنا به مرکز شهر متصل کند. این رود یکی از بزرگترین شاخههای رود گنگ است. ساخت پلی بر روی این رودخانه را شرکت مهندسی آلمانی شلیایش و برگمان به عهده گرفته است. نوک ستون قرار گرفته بر روی پل به بلندای ۳۰ متر از بتون و شیشه ساخته شده است که در شب به عنوان راهنما خواهد درخشید.
رودخانهای بر روی تنگهی مسینا
مسینا تنگهای است بین جنوب ایتالیا و سیسیل. پهنای این آبراه ۳ تا ۱۸ کیلومتر است. یکی از پروژههای بلندپروازانهای که قدرت تخیل مهندسان و معماران را سالهاست به چالش کشیده، پروژهی اتصال سه و نیم کیلومتری جنوب ایتالیا به سیسیل است. سال ۱۹۶۷ یک مسابقهی بینالمللی ارائهی طرح برای این پروژهی بلندپروازانه برگزار شد که در این مسابقه طرح فریتس لئونهارت آلمانی برنده شد. این پل اما هنوز ساخته نشده!....